събота, 15 декември 2012 г.

ABA English

  След три курса по английски и доста загубени часове в задръстванията по път натам, реших да си намеря online курс и да учa в домашни условия. Търсих доста, регистрирах се в няколко сайта за уж безплатно online обучение, пощата ми се напълни с рекламни съобщения, но за жалост не намерих това, което търсех.
  И така съвсем случайно, разглеждайки колективните сайтове, попаднах  на забавен и практичен online курс по английски - ABA English. Разгледах сайта им, прочетох няколко мнения и това че курса беше доста намален, около 90%, ме накара да пробвам. Така за една година постоянен достъп до уроците платих 30 лв., а хубавото е, че може да го пробвате и за по-кратък период от време, а също така, периодично го пускат на промоции с ваучери.
  Предимствата: не излизате от къщи, сами избирате по кое време на денонощието да учите и по колко, имате възможност да се свържете с учител ако пожелаете, има шест нива, от които може да избирате - от Beginners до Business, има мини тест за проверка след всеки урок и след успешно завършване на нивото дават и сертификат. Какво по-хубаво от това :)

  И преди да ви обясня подробно какво представлява ABA English, ще ви споделя 7-те правила за лесно учене на чужд език, на които попаднах търсейки курсове. Искам да ги напиша, защото повечето от тях са пряко засегнати именно в ABA English.

  Правило 1:  Винаги учете фрази, а не отделни думи
Когато откриете непозната за вас дума, винаги я записвайте и учете заедно с фразата, в която се намира.

  Правило 2: Не учете граматика
Граматическите правила ви учат да мислите за английския, не да го използвате автоматично - без да мислите, свободно!

  Правило 3: Най-важното правило - Първо слушайте  
Трябва да слушате английски всеки ден. Колкото повече време прекарате в слушане на английски, толкова по-бързо и лесно ще го проговорите.

  Правило 4:  Бавното и задълбочено учене е най-добро 
Тайната на лесното говорене на чужд език е да учите всяка дума или  фраза задълбочено. Не е достатъчно да знаете само значението им, те трябва да проникнат дълбоко в съзнанието ви. За да говорите лесно, вие трябва да повтаряте и слушате всеки един урок многократно. Примерно един диалог може да го слушате по 3 три пъти на ден в продължение на 10 дена.

  Правило 5: Мини истории от различна гледна точка 
Най-добрият начин да усвоите граматиката е да слушате една и съща история, преразказана в няколко различни времена: Сегашно, Минало, Бъдеще. Така вие няма нужда да учите граматическите правила, вие ще ги възприемете автоматично. 

  Правило 6:  Използвайте само английски уроци и материали 
Ако искате да започнете по-бързо и лесно да разбирате английския език, четете списания на английски, гледайте филми на английски и слушайте английски аудио книги, тв и радио програми.

  Правило 7:  Слушайте и отговаряйте на въпроси във връзка с различни истории 
Не е достатъчно само да слушате и след това да повтаряте диалози/истории. Трябва да се научите да отговаряте на въпроси свързани с познат диалог/история бързо и без да се замисляте, така английският ви се автоматизира, научавате се да говорите и отговаряте бързо и безпроблемно.


  ABA English
  Както вече казах, ABA English има шест нива. В самото начало може да направите входящ тест, с който да определите вашето ниво. Но това не пречи да изслушате всички диалози, особено ако сте си взели едногодишен или двугодишен курс на обучение.



  
  Във всяко едно ниво ще намерите 24 урока, представени под формата на диалози на различни теми.


  Всеки урок има 8 упражнения - слушане на диалога, четене на диалога, диктовка, запис в различните роли, малко граматика, упражнения върху граматиката (писмено и говоримо) и изложение на новите думи.

  1. Диалога е хубаво да го слушате няколко пъти и то без субтитри, чак след това може да ги включите, за да проверите дали всичко сте разбрали правилно. 


  2. В следващото упражнение четете диалога, записвате гласа си и непосредствено след това чувате как изговаряте репликите. Веднага може да сравните как казвате думите вие и как англоговорящия. Може да се записвате колкото пъти се наложи, докато ви хареса как го произнасяте.


  3. Диктовката е добър начин да попълните пропуските си в правописа. Когато сте написали всичко правилно, реда се оцветява в зелено и минава на следващата реплика. А когато има грешка, след натискане на 'Enter' веднага става червен, a натискайки стрелката в началото на реда може повторно да чуете какво трябва да напишете. Ако все пак се затруднявате след няколко опита, в долния ляв ъгъл има бутон 'Аnswer'. Хубавото при тези диктовки е, че препинателните знаци и главните букви не са от значение за правописа, има само едно изключение и това са кавичките (пишат се единички кавички когато се налага).



  4. Следват ролите. Тук записвате всички реплики на участниците в диалога. Прочита се целия диалог, като вие четете репликите на единия участник, а другия си ги казва автоматично, след това ролите се сменят. След всеки запис изслушвате цялата ситуация, резултата би трябвало да ви харесва, защото вече в предното упражнение сте усъвършенствали произношението си.
  В текста има оцветени в червено думи/фрази, това са примери обяснени в следващата част с граматиката.


  5. Граматиката е обяснена на английски, има примери и също така кликвайки на всеки ред може да чуете произношението му или със задържане на бутона на мишката вие да го прочетете (това важи за всички текстове).


  6. След като граматиката е обяснена следва и упражнението й, тук писмено проверявате до колко сте разбрали граматическата част на урока.


  7. С новите думи принципът е същия - чувате думата, записвате вашето произношение и така докато изказа е задоволителен.


  8. И последното упражнеие отново е свързано с граматиката, разликата е, че тук записвате отговора на глас, а не го пишете.


  След като свършат всички страници на урока, в горния десен ъгъл има 'Exit', след като го натиснете ви се показва с какви проценти сте минали всяко упражнение.

  След това трябва да направите и мини теста за определяне на наученото от урока. И след това преминавате към следвашия :)
  


Не съм сигурна, дали ако някой е съвсем начинаещ би се справил съвсем сам, но предполагам, почти всеки има някакво начално ниво на английски. Как се борави с online курса е обяснено в самато начало, така че ако не ви е станало ясно как стават нещата, не е фатално. Уроците са подходящи както за малки, така и за големи и се надявам да ви допаднат.









2 коментара:

  1. 90% намаление на курса.

    http://www.dalavera.bg/kupi-1-vzemi-2-kursa-po-angliyski-ezik-samo-s-aba-english-d3845?direct=1&utm_source=nl_sofiya_big&utm_medium=email&utm_campaign=link_main

    ОтговорИзтриване
  2. ABA English имат нова визия на сайта. Принципът е същия, само ситуациите вече не са анимирани, а са с истински актьори и е добавено още едно видео към всеки урок, в което обясняват граматиката. Допада ми новия сайт, изглежда доста по-професионално.

    ОтговорИзтриване