вторник, 4 декември 2012 г.

Имунитет - Тема с отворен край ...


  Много актуално за сезона е да се пише за имунитета, как се изгражда, какво го руши, холистични или конвенционални средства да използваме за повишаването му и какво ли още не. Всяка есен чета по списанията какво е добре да правим и какво е препоръчително да пием. В много от статиите нещата се повтарят, в други пък са изложени съвсем нови находки и проучвания и от тук нататък всеки е свободен да направи своя избор как да се справя с болестите през идната зима.
  Та така и аз ще направя, ще споделя всички публикации по темата, които намеря, ще подбера "най-умните" и ще започна да ги спазвам или поне да си ги напиша, че когато се разболея да си ги прилагам :)

  И започвам първо с подправките.

  До скоро нямах представа какво точно е джинджифил, но откакто сушито ми стана любимо вече знам и как изглежда и какво е на вкус, а в последствие научих, че е и много полезно.         Джинджифилът притежава антибактериални и противовирусни свойства и бързо спира развитието на инфекции. Забавя процесите на стареене, премахва напрежението и стреса, подобрява кръвообръщението, стимулира дейността на щитовидната жлеза, има антиоксидантно действие, подобрява храносмилането и какво ли още не.
  Пресният джинджифил има остър парлив вкус и се използва за направата на чай, слага се в супи и различни сосове. В изсушен вид се използва като подправка. Среща се също и в сладкарството под формата на сладка, бонбони и сладкиши. От него се приготвя дори бира, която има вкус на лимонада :)

  Ментата влияе изключително добре върху организма благодарение на етеричните масла, които се съдържат в листата й.
  От тях се прави чай, поднесен топъл е много полезен в сезона на гриповете, помага за запушен нос и възпалено гърло, повлиява благоприятно главоболие и безсъние. Също така действа антисептично и болкоуспокояващо при възпалителни процеси на горните дихателни пътища. Намира приложение при различни чревни проблеми и при хроничен колит. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Студеният ментов чай пък е чудесно разхлаждащо питие за топлите летни дни. Във фармацията ментолът е съставна част на много лекарства за сърдечносъдови заболявания. 
 А като подправка успешно се комбинира със задушени картофи, почти всички видове месо, морски деликатеси, яйца, салати. Също така при производството на сладка, конфитюри и шоколад. Може да изберете един от многото варианти за използване на ментата и така да не се лишавате от полезните свойства на тази подправка.



  Салвията, наричана още градински чай, е красива, ароматна и лековита. Заради лилавите си цветове тя се отглежда като градинско цвете, заради силния си аромат, салвията е много разпространена в кулинарията като подправка и в същото време й се приписват чудотворни сили, лекуващи много болести.
  Ароматният чай от салвия може да пиете всеки ден като профилактика за укрепване на имунната система. Той е силен антиоксидант, има противовъзпалително и кръвосъсирващо действие. Билката лекува косопад, заболявания на дихателната система и храносмилателния тракт, има облекчаващо действие при язва и гастрити. Чаят се пие и при безсъние, депресия, умора, главоболие. Подобрява паметта, заради което се препоръчва при болести, които пряко я засягат. Салвията не се препоръчва за бременни и кърмачки. 
  Като подправка, салвията се използва предимно за приготвяне на телешко и свинско, тя придава завършен вкус на салати, сосове и кремсупи, а суха се използва за ароматизиране на тестени изделия. Доминиращият аромат на салвията прави комбинирането й с други подправки трудно и много трябва да се внимава.


  Розмаринът е многогодишно тревисто растение с вечнозелени листа и с широко приложение в кулинарията, медицината и ароматерапията. Има множество вещества в листата, благодарение на които има многобраойни ползи върху човешкия организъм.
  Розмаринът може да се ползва за общо укрепване на организма,  действа възстановяващо след боледуване и има изключително тонизиращо и ободряващо въздействие при натрупан стрес и психическа умора. Розмаринът стимулира централната нервна система и кръвообращението, което го прави полезен за хората с ниско кръвно налягане. Лековитата билка има благоприятно действие върху цялостната система на стомаха и червата.  Също така притежава силно заздравяващо действие върху кожата.
 Розмаринът намира широко приложение в грижата за косата, като засилва растежа й и спира косопада. Може да добавите екстракт от билката в шампоана си или да нанесете няколко капки масло от розмарин директно върху скалпа.
  В кулинарията розмаринът е идеална подправка за месо, риба, зеленчукова салата, картофи, скара и дори десерти.

  Шафранът е една от най-скъпите подправки в света, тъй като се бере на ръка от цветовете на шафрановия минзухар.
  Фармацевтичната индустрия го използва за приготвяне на различни лекарствени препарати - тинктури, екстракти, както и капки за очи. Той има противоракови, антимутагенни, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. Укрепва стомаха и черния дроб, подобрява апетита, облекчава тежка кашлица, много е полезен и за очите. Прилага се за раздробяване на камъни в бъбреците и пикочния мехур. Съвсем малко шафран на всяко ядене може да ви избави от депресия.
  Шафранът се използва като подправка за ориз, морски дарове, сосове и супи, също така и в сладкарската промишленост за бисквити, сладки сосове, кремове и други. Вечер може да добавите малко шафран към чашата с вино, повдига настроението.


  Канелата е ароматна подправка, която се добива от кората на тропическо лаврово дърво.
  Канелата се използва предимно в сладкарството, като се добавя към десерти, конфитюри и сладка, но понякога се среща и в по-екзотични ястия с месо. Фармацевтични изследвания доказват, че канелата е богата на антиоксиданти, манган, желязо, салицилова киселина и танини. Тя помага за понижаване на кръвната захар и се препоръчва на хора, страдащи от диабет, намалява 'лошия' холестерол, спомага за доброто храносмилане, сполучливо се бори и срещу стомашни проблеми като диария, газове, киселини, повръщане и други. Има антимикробно действие, което спомага унищожаването на бактерии и вируси при различни видове инфекции. С канела се лекуват различни кожни екземи и акне, а тъй като ускорява обмяната на веществата и подобрява кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит. Особено ценно е съчетанието на канела с мед, което успешно се използва  при лечение на сърце, бъбреци и черен дроб. Счита се за незаменим щит срещу простуда и като естествен имуностимулант. 
  Добавяйте щипка канела към сутрешния чай или кафе.




  Коренът на куркумата се използва в кулинарията, промишлеността, а също така има и безброй ползи за здравето. Куркумата притежава ярко жълт цвят, благодарение на пигмента куркумин в корена, заради който се използва масово като оцветител на сирена, ликьори, сладолед, кексове, портокалов сок, бисквити, сосове и е известен като Е100. 
  Куркумина има силно противовъзпалително и антиоксидантно действие, помага за добра обмяна на веществата. Има изключително благотворно въздействие за подобряване работата на жлъчката и черния дроб. Влияе положително на болните от диабет и на хора с автоимунни заболявания. Доказано е, че къри смесено с куркума, убива ракови клетки. 



  Мащерката е една от най-широко използваните билки, известна е още като бабина душица или овчарски босилек. 
  Тя е много здравословна билка с редица лечебни свойства. Има ефикасно действие при грип, възпаление на горните дихателни пътища, бронхит, кашлица, главоболие, стомашни и чревни заболявания. Мащерката има и противовъзпалително, антимикробно, болкоуспокоително, дезинфектиращо, отхрачващо и  газогонно действие. Също така има положително влияние при ниско кръвно и кожни заболявания.
  Освен полезна за здравето мащерката е и чудесна подправка, както и козметична съставка. Тя е важна съставка на шампоани против пърхот и стимулиращи растежа на косата. Заради регенериращите си свойства се използва при маски за лице и кремове, а компресите с мащерка са ефикасни при проблемна кожа и акне.
  Листата от прясната мащерка се използват като подправка на салати, супи, сосове, маринати. 




  Босилекът, известен още като царска билка, произхожда от Индия, където традиционно се използва за лечение на астма, стрес и диабет. Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често в пресен вид, но може и сушен. 
  Босилекът също има силни антимикробни, антивирусни, болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства като мащерката. Прилага се при инфекции и възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища. Външно се използва за налагане при кожни обриви и отоци, сок от пресните листа на босилека се използва при трудно заздравяващи рани. Той също е чудесен източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А, както и магнезий, желязо и калций, но с него трябва да се внимава, тъй като в големи дози е токсичен.
  В кулинарията е незаменима съставка в много ястия от италианската кухня, подправка за печени говежди и птичи меса. От него се приготвя прочутият италиански сос песто.




  Червените люти чушки съдържат витамини, минерали, органични киселини, багрила, вкусови и ароматизиращи съставки. Те съдържат витамин С, в по-големи количества отколкото в лимона, а също е установено и значително количество желязо. 
  Лютивият им ефект се дължи на веществото капсацин, който допринася за понижаване на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол, помага за унищожаването на ракови клетки.  Всеизвестно е, че растителните антибиотици - фитонциди, намиращи се в лютивите подправки като хряна, чесъна, лука и други, са дезинфекционно средство за храносмилателната и дихателната система. 
  Чушките се прилагат в направата на много ястия, дори и на шоколад. Широко приложение в кулинарията има и червенят пипер, като производен на червените люти чушки. С  тях обаче не трябва да се прекалява, лютите чушки и червеният пипер не са подходящи при хора със стомашно-чревни, чернодробни, жлъчни, бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. 

  Черният пипер е не по-малко популярна подправка в нашата кухня. Добавя се към супи, сосове, ястия с месо, маринати, пастети и много други. Използват се плодовете му, които съдържат етерично масло, витамин С, както и веществата пиперин и флавицин, които им придават парлив вкус. Черният пипер помага за храносмилането и процесите в чревния тракт. Отличава се с антимикробни и антиоксидантни свойства. 
  Хубаво е подправката да се смила непосредствено преди употреба, за да не се губят качествата й. Заради лютивината си трябва да се консумира в умерени количества. Черният пипер е противопоказен при хронични заболявания на стомаха и червата, бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур. 
  От плодовете на пикантната подправка чрез отстраняване на външната обвивка се получава белият пипер. По състав белият и черният пипер са еднакви, но аромата и парливия вкус на белия са по-слаби. Така че белият пипер е по-щадящ за храносмилателната система. 
  В готварството се използва, когато ястието не трябва да бъде много пикантно, също и при хора с чувствителен стомах. 
  Хрянът е лютива подправка, в която се съдържат много цени съставки – калий, калций и витамин С в големи количества. Още в древността той е бил използван при лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда.  Свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта, а наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно и антибактериално действие на корените. Използва се още при главоболие, виене на свят, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, ревматизъм и други. Той възбужда апетита, подобрява храносмилането, но в големи количества дразни лигавицата на стомаха и червата. Лекарите препоръчват тази подправка да се консумира в малки количества. 
  Хрянът е чудесна подправка към месни супи и ястия, прибавя се и към риба. 



  Разбира се, тук не са обхванати всички подправки/билки, които имат благоприятно въздействие върху човешкия организъм, а също така не са и описани всичките им положителни качества и приложения, тъй като те са безброй. 
  Всяка подправка дошла от природата има своите положителни качества, а съчетанието им прави чудеса. Ако се разровите в интернет, ще намерите както повече подробности за самите билки, така и много конкретни рецепти, които да прилагате в ежедневието си или за лечение на различни проблеми. 
  
  Приятно готвене и природосъобразно повишаване на имунитета ;)








Няма коментари:

Публикуване на коментар