петък, 22 март 2013 г.

Bali - назад във времето! (Част 1)



  Бали безспорно е с репутация на едно от най-красивите и различни места за почивка в Азия. Годишно около 7 000 000 посетители идват тук от цял свят. Бали не веднъж е бил в челните места за най-добро място за почивка на световно ниво. Все факти, които аз не можах да си обясня, кацайки на този малък и доста изостанал във времето тропически остров. Тук наистина има какво да се види - верига от шест вулкана, буйни тропически гори, кратерни езера, бързо течащи реки, живописни оризови тераси, безкрайни плажове, които в южната част са с бял ситен пясък, а на север с вулканичен черен, игриви маймунки, над 280 вида птици, изключително богат подводен свят, хиляди храмове и красиви статуи, но всичко това доста занемарено и трудно достъпно. Суперлативите са много, а местата в Бали, където наистина бихте могли да се потопите в безгрижно безвремие - малко.




  Бали е малък остров, приблизително 90 км (север-юг) на 140 км (запад-изток) и 5,632 квадратни километра площ, намиращ се в сърцето на най – големия архипелаг в света – Индонезийският. Именно поради малките му размери не би следвало да е трудно да обиколите острова за един ден, но в действителност не е така. Бали има доста лоша инфраструктура, пътищата са тесни, много натоварени и в някои участъци не добре поддържани. Поради тези няколко причини, дори и извън градовете не може да се развива скорост повече от 60-70 км/ч, което прави всяка една забележителност доста “по-далеч” отколкото е. За това предвидете по-дълъг престой в Бали, не по-малко от 10 дена, за да има време да обиколите местата, които си заслужава да се видят и да си починете наистина добре. А както вече споменах, тези места не са никак малко.






Как да стигнем до Бали

  София - Бали, от където и да го погледнете си е доста път. Средно около 24 часа е времето до там, с всички полети и престои по летищата. Полетите не са евтини и доста често струват повече от самата почивка на острова. За това е най-добре едно такова пътуване да го разделите на две, няколко дена в Бали и няколко в някой от космополитните градове - Сингапур, Куала Лумпур, Бангкок или друг по ваш избор и предпочитание.

  За Бали ви трябва виза, която се дава на летището при кацане, таксата е 250 000 рупии на човек - 25$, а преди напускане на страната се заплаща такса от 150 000 рупии на човек - 15$.
  Местно време - +5 часа през лятото и +6 часа през зимата, спрямо България.




Кога да посетим Бали

  Намирайки се съвсем близо до екватора, Бали има тропически климат само с два сезона – сух и дъждовен и целогодишно температурите са около 28 градуса по Целзий. От декември до март може да има проливни дъждове и висока влажност, но обикновено дните са слънчеви, а дъждовете започват внезапно и преминават бързо. От юни до септември влажността е ниска и е доста топло. Така че, за предпочитане е периода от април до юни, за да избегнете многото валежи или голямата жега.


Настаняване

  Почти във всяко населено място може да намерите сравнително добри условия за почивка. Но най-предпочитаните курорти са в южната част на острова - Kuta, Seminiak, Sanur, Nusa Dua... Това са все утвърдили се курортни селища сред туристите. Те предлагат както голям избор от хотели и вили, така и много забавления, места за хранене, магазини и не на последно място безкрайна плажна ивица. Ако не сте любител на плажния пейзаж, в сърцето на Бали се намира планинското селище Ubud, което ще ви плени с невероятни планински гледки и бутикови хотели. За да си гарантирате удоволствие от престоя в който и да е хотел или вила, не пестете пари. Тук трудно бихте могли да намерите чисто и приятно евтино място.




  Ние бяхме отседнали в Bli Bli Villas в Seminiak. Много спокойно местенце, не далеч от плажа и за наш голям късмет - с чудесен ресторант. Вилата беше страхотна, имаше голяма външна "всекидневна", голяма и удобна спалня, баня почти на открито и страхотен басейн, всичко необходимо за пълен релакс. Имах някои малки забележки по хигиената в банята, но явно балийците не са маниаци на тази тема, преживява се :)
  Закуската е разнообразна и всяка сутрин в желания от вас час я носят във вилата.









Местна кухня

  Не пропускайте да се насладите на местната кухня, но само в препоръчани ресторанти. Хигиената не навсякъде е на ниво и за това е добре да не рискувате със случайни заведения. Ресторантите в Bali Collection, Jimbaran Bay и курортните центрове предлагат типична балийска, морска и интернационална кухня.

  Тъй като девойките на рецепцията на нашия хотел не знаеха английски, не можахме да изкопчим почти никаква информация за острова и не сме експериментирали с почти нищо. След като още първия ден ядохме доста странна пица (питка за дюнер с настъргани неща отгоре), цяло щастие беше, че ресторанта на хотела - "Scratch", се оказа страхотен и през целия ни престой ядохме само там. Готвят бързо и вкусно и е много спокойно поради отдалечеността му от центъра на селището.  В кухнята често влизаше и самият собственик (канадец), от който получихме ценен съвет, който не спазихме и си понесохме последствията от това - "В Бали хората идват, за да си почиват само във вилата, безмислено е да се разхождаш из острова, рискувате да се върнете по-изморени отколкото сте дошли!"





  Друго нещо, което задължително трябва да опитате са местните плодове. Повечето от тях ги има и в България, но тук са доста скъпи и в повечето случаи стари.






Транспорт

  На всички ни е ясно, че няма как да отидете толкова далеч и да не пообиколите тук-там. Нужно е да знаете, че трафикът в Бали е отляво, пътищата са доста натоварени и почти постоянно се използва клаксона. Най-удобният транспорт са такситата. Т са евтини, климатизирани и с повечето шофьори може да се разберете на английски. Тарифата е $0,45 първоначална такса и по $0,50 на км (или обратното), за градски условия цената е добра. Задължавайте ги обаче да включват брояча, защото повечето не го правят, а се пазарят за цената. На нас така ни искаха $25 за разстояние за $5, но не им се получи :). Ако вземете кола без брояч, защото има и такива, особено от летището, непременно договорете цената предварително.

  От летището силно препоръчвам да се уговорите с хотела, където сте отседнали да ви посрещне някой, иначе рискувате да платите 2-3 пъти по-висока цена за едно и също разстояние. Ние точно така платихме 15$ вместо 7$ до Seminiak и то след дълго пазарене. Също не е за пренебрегване и това, че излизайки от летището ще ви нападнат  една камара таксиджии, за да ви питат къде отивате, ужасно са досадни и нахални.

  Не е много удачно да се взима кола под наем, поради многото задръствания и спецификата на каране на местните, а не е изключен и варианта да се загубите. Ако желаете да обиколите острова, най-добре да се възползвате от услугите на фирма, организираща турове из забележителностите. Това няма да ви струва много скъпо, а е доста удобно. Кола с шофьор излиза по $40 – $50 за целия ден. 






Култура и занимания на местните

  Туризмът е основно перо в икономиката на острова, съответно и всичко свързано с него. Добре развити са всички занаяти, като се започне с производството на статуи от камък и дърво, малки дървени сувенири, ръчно рисувана коприна и се стигне до фини бижута от сребро и злато във всевъзможни дизайни и комбинации с естествени камъни.




  Балийците имат силни духовни корени и независимо от огромния наплив от туристи през годините, те са запазили своята култура жива. Главната религия е Agama Hindu Dharma, която въпреки, че произлиза от Индия е съставена от уникална смес от Hindu, Buddhism и древни местни вярвания.
  Местните всеки ден почитат Боговете, като слагат купички с цветя, дребни дарове и запалени ароматни клечки пред домовете, магазините и заведенията си.





Населени места

  Denpasar (столицата) е бизнес и административен център на острова. Улиците обикновено са пълни с коли и задръствания. Тук са Губернаторската резиденция, музеят на Бали, паметникът на кралското семейство и други, но не е много подходящо място за вашата почивка.




  Ubud се смята за културното сърце на острова и е известен със занаятите и произведенията на балийското изкуство и култура. Този район е пропит с история и култура. Има много музеи и картинни галерии, представящи произведения в традиционен и модернистичен стил. Тук се намират и eдни от най-добрите бутикови хотели на острова, с великолепните си гледки, спокойствието и тишината, предразполагат за една пълноценна почивка на духа и тялото.







  Jimbaran Bay е популярна туристическа дестинация в Бали. Районът е осеян със снежнобели плажове, много крайбрежни ресторантчета и барове, в които може да опитате пресни морски деликатеси, приготвени по традиционен балийски начин. Най-добрият момент за посещение на рибарското селище е точно преди залез, с вечеря на брега на океана може да се насладите на прекрасната гледка на залязващото слънце.




  Celuk е правилната дестинация за любителите на злато и сребро. По главната улица може да намерите многобройни бижутерски магазини с добро качество, разнообразен дизайн и истински скъпоценни камъни. Посетете фабриката за сребро, за да видите как се изработват прекрасните бижута. Тя разполага и с огромен магазин, където може да си купите скъп сувенир от Бали (не забравяйте да се пазарите, особено при покупка на няколко артикула).





  Batubulan е известен с неговите каменни скулптури, а Mas е селище, където се произвеждат предимно такива от дърво. На острова скулптурите са широко използвани за декорация на храмове, дворци и частни домове. Безупречно изработени демони и митични същества защитават сградите от  зли сили. В много от по-известните селища ежедневно може да гледате и традиционните танци  Kecak и Barong.





  Nisa Dua е най-доброто място за почивка в Бали, тук наистина е тропически рай. Луксозни хотели и вили, безкрайна плажна ивица с бял пясък, палми, тихи и плитки води. Комплексът е затворен, хотелите са разпръснати на голяма площ, с идеално поддържани и добре оформени зелени градини и алеи. Тук има многобройни забавления за туристите, а в Bali Collection има голям избор от заведения за хранене и магазини, където може да купите както сувенири, така и продукти на популярни марки.







  Kuta някога е бил единственият курорт в Бали. Днес той е едно от най-оживените места на острова. Златните му пясъци са пълни с хора, а главната улица е на броени метри от плажа и е осеяна с магазинчета, заведения за бързо хранене, барове и дискотеки. Тук, на западния бряг са едни от най-добрите места за сърф в света.

  Ungasan се намира в най-южната точка на острова и може би е едно от най-спокойните и красиви места в Бали. Тук пясъкът е фин и деликатен, вода с интензивен лазурен цвят. В местността има невероятно красиви вили, съответно на по-високи цени.

  Sanur и Seminiak са други популярни курортни селища, разполoжени в южната част на острова в близост до столицата Денпасар, Sanur на изток, а Seminiak на запад.





Още малко полезна информация:

Валутата е Индонезийка рупия (IDR); 1 US$ ~ 10 000 IDR
Обмяна на валута е най-добре да се прави в банките и в лицензираните чейндж бюра.

Не трябва да се пие вода от чешмите. Ние дори използвахме бутилирана минерална вода за измиване на зъбите.

Официален език – балийски и индонезийски. Навсякъде казват, че широко разпространен е и английския език, но не разчитайте много на това.


Интернет страници за Бали:
www.balitourismboard.org , www.balistarisland.com







6 коментара:

  1. Страхотно, много ми хареса ! Меги

    ОтговорИзтриване
  2. Впечатляващооо!!! Много интересни и любопитни неща сте разказала. Напишете нещо за нощният живот в Бали, как се забавляват местните и туристите, които посещават това райско място:)

    ОтговорИзтриване
  3. Удивително място и снимките са станали страхотни, но как иначе, при подобни гледки малки къщи, но пък с такъв лукс изпълнени и красиви дворове, все едно си царица, малка сбъдната мечта.Благодаря че сподели всичко това с нас и ти пожелавам още почивки на екзотични места.Бали са феноменални.Какви интересни плодове, тук дори не съм ги и виждала по магазините, кой знае какви незабравими вкусове имат.Храната е от изключително значение или поне за мен независимо къде се намира човек, трябва да има нещо вкусно за душата.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви за хубавите коментари!

    ОтговорИзтриване
  5. Само на каква зеленина можем да се насладим на живо ако отидем, независимо какво ни коства според мен всеки трябва да отиде на подобно място и да усети живота на острова,който съм сигурна, че няма нищо общо с нашият.Бали е малък остров, приблизително 90 км на 140 км и 5,632 квадратни километра площ, намиращ се в сърцето на най – големия архипелаг в света – Индонезийският и именно заради това е толкова желан.Заради малките му размери не би следвало да е трудно да обиколиме острова за един ден, но в действителност не е така. До колкото и аз съм чувала и чела улиците са доста тесни, но пък за ходене пеш според мен са страхотни.

    ОтговорИзтриване
  6. Човек как може да пропусне такава гледка като.... верига от шест вулкана, буйни тропически гори, кратерни езера, бързо течащи реки, живописни оризови тераси, безкрайни плажове, които в южната част са с бял ситен пясък, а на север с вулканичен черен, игриви маймунки, над 280 вида птици, изключително богат подводен свят, хиляди храмове и красиви статуи, и какво ли още не както си го написала в своята статия.Било е едно незабравимо преживяване и дано някой ден видя всичко това на живо . Толкова е чисто свежо и зелено, и по край хотелите е страхотно и по плажната ивица също, човек трябва да се клонира като е там, за да види всичко.

    ОтговорИзтриване