четвъртък, 14 февруари 2013 г.

Честит Свети Валентин!

  Не съм кулинар и не следя много блогове по темата, но попаднах на една страхотна рецепта за кекс, но не какъв да е, а кекс изпълнен с любов!


  Рецептата е съвсем проста, но направата си изисква търпение :)
  За приготвянето този страхотен кекс, трябва да направите два кекса: един розов - за сърцето и един шоколадов - за външната обвивка.

 Ето и рецептата:

За тава с размери 10 на 30 см.

За всеки от двата кекса:
4 яйца
1 и 1/2 чаша захар
2 чаши брашно
8 с.л. вода
6 с.л. олио

За розовия кекс:
червена сладкарска боя

За шоколадовия кекс:
100 грама черен шоколад
3 с.л. какао

Начин на приготвяне:
  Загрейте фурната на 180 градуса. Намежете с масло продълговата форма за кекс. Разбийте белтъците на сняг и ги оставете за накрая. После разбийте добре жълтъците със захарта. Постепенно добавете олиото, водата и брашното, като не спирате да бъркате. Добавете червената боя. Накрая към сместа добавете разбитите белтъци, като ги разбърквате на ръка. Изсипете сместа във формата и печете около 35-40 мин. След около 10 мин. извадете кекса от формата и оставете да се охлади напълно, най-добре за няколко часа.
След това нарежете изстиналия кекс на парчета с дебелината на формата, с която ще изрязвате сърцата. Направете сърце от всяко парче.


  Започнете приготвянето на втория кекс. Нарежете шоколада на ситно и го разтопете на водна баня. Пригответе тестото за втория кекс по същия начин, като накрая добавите какаото и разтопения шоколад. Разстелете 1/3 от сместа във формата за печене. Подредете внимателно сърцата в средата. Покрийте от всички страни с останалата част от шоколадовата смес. Печете за около 30-35 мин.



  След като се охлади може да поръсете с пудра захар или да го залеете с течен шоколад и го нарежете.




  Аз направих рецептата 1:1 от сайта, в който я видях, но за жалост срещнах малки затруднения. Така че вие ако си имате изпитана рецепта, по-добре приложете нея, за да сте сигурни в резултата. Важното е накрая да изненадате любимите хора с вкусен и с голяма доза любов сладкиш.







Няма коментари:

Публикуване на коментар