вторник, 15 януари 2013 г.

Къде да почиваме през януари - Дубай (Част 2)

...


  Местата, които може да посетите в Дубай са много. Всеки според интересите си може да избере от голямото разнообразие, което предлага града.

  Нека започнем от старата част на града и постепенно се пренесем в луксозния и футуристичен Дубай.
  Deira е един от най-старите квартали тук. С ниските си постройки и традиционните пазари (сукове), оживени от сутрин до вечер, той е запазил атмосферата на града от близкото минало.
Задължително разгледайте емблематичните за града сукове за злато и подправки, а ако миризмата не ви притеснява може да се насладите и на огромното разнообразие на Рибния и Месния сук, и един съвет - ако решите да пазарувате се пазарете, особено ако купувате няколко на брой неща от един търговец. Разходете се около площад Baniyas, заобиколен от магазини и заведения и търговската улица Al Rigga. Ако си падате по МОЛ-овете посетете Deira City Centre и първият мол в града Al Ghurair City.



  Ако искате да научите повече за миналото на града, посетете Музеят на Дубай. В него е представена историята, бита и традициите на града преди да бъде открит петрола. Сцените са пресъздадени чрез восъчни фигури, показващи гмуркачи, търсещи перли, семейни сцени, типични облекла и различни занаяти.

  Dubai Creek – разходете се с корабче по пролива, тук ще видите много от забележителностите на града и контраста между стария и новия град. Има и организирани круизи с вечеря и програма, чудесна възможност да се наслаждавате на нощен Дубай, докато вечеряте.



  Булевард Шейх Зайед (Sheikh Zayed Rd) свързва стария с новия град. Той минава по цялото продължение на града, пътувайки по него ще видите най-забележителните небостъргачи в Дубай. Успоредно на булеварда ще видите и модерната надземната линия на метрото.

  Burj Al Arab – превърнал се в символ на Дубай, този хотел е едно чудо на архитектурата и дизайна. Единствения 7-звезден хотел в света е отделен от сушата посредством мост, тъй като е построен на изкуствено създаден остров, намиращ се на четвърт километър от брега, а на входа му има пропусквателен пункт. Хотела предлага само апартаменти, като най-малкият е около 170 кв.м., а най-големият е 780 кв.м., съответно цените започват от 2000$ и стигат до 25 000$ на вечер. Хотелът разполага с няколко ресторанта, най-посещаваните от които са Al Muntaha и Al Mahara. Първият предлага невероятна гледка над Дубай, тъй като е на 200 м. височина, а вторият се намира под водата.
  Ако желаете да посетите хотела без да отсядате там, единствения вариант е да направите резервация за обяд, като сумата на човек, която трябва да приготвите е около 160 Евро.



  В съседство с арабската кула се намира Jumeirah Beach Hotel. Не по-малко известен хотел, чиято архитектура напомня формата на вълна. За търсачите на силни усещания, хотела предлага голям аква парк – Wild Wadi Water Park, а за любителите на лежерните занимания има собствен частен плаж с невероятна гледка към Burj Al Arab и зона за пикник.


  Jumeirah Palm Island е изкуствено създаден остров с формата на палма, която има 17 полуострова с формата на листа, които са покрити с вили и резиденции, заобиколени от уникална плажна ивица и удивителни гледки.
  Точно на въра на палмата се намира друг световно известен хотел – Atlantis. На територията му има аквапарк, тенис кортове, търговски център, огромен аквариум и ресторанти, които са отворени за външни посетители.



  Dubai Marina за разлика от много други комплекси в града е публично достъпен. Тук ще намерите различни заведения, търговски обекти и свободна за посещение плажна ивица. Комплекса все още е в период на изграждане, но когато бъде построен окончателно на територията му ще могат да живеят над 120 000 души в небостъргачи и вили, разположение около изкуствено създаден канал. Dubai Marina е едно от най-търсените за закупуване на имот места в Дубай, тук има хиляди имоти за продажба и отдаване под наем. Тук е едно от малкото места в града, където западноевропейците са мнозинство.



  Burj Khalifa (Burj Dubai) е най-високата сграда в света, висока 828 метра. Кулата има 160 етажа и цели 49 високоскоростни асансьора. За да се качите на кулата и да видите цял Дубай от високо е силно препоръчително да направите резервация поне две седмици преди датата ви на посещение на града, защото ако пропуснете, сумата за качване на момента е тройно по-висока, а именно около 160 лв на човек.



  До кулата се намира Burj Khalifa Lake и танцуващите фонтани, които за нищо на света не трябва да изпускате. Представленията са безплатни и започват вечер към 18.30 часа и продължават до 23 часа, през половин час. Всяко е с различна музика и хореография на водните струи.




  След като се насладите на водната приказка, може да хапнете или да се разходите по магазините в Dubai Mall, който се намира също в непосредствена близост до езерото.
Този МОЛ не е обикновен МОЛ, той е най-големият в света по площ, а по-голям по брой магазини е само този в Джакарта.
  В този търговски център ще ви е трудно да се ориентирате без карта, затова още в самото начало си вземете, има ги на всяка информация. Тук може да видите невероятни неща, нетипични за други подобни центрове, като огромен аквариум (най-големия в света с над 33 000 обитатели), огромен водопад, ледена пързална с олимпийски размери, а същo и 'такси', което ще е на ваше разположение, ако искате бързо да стигнете до магазин намиращ се в другия край на МОЛа и всичко това до 12 часа вечерта, а в края на седмицата дори до 1 часа през нощта.




  Mall of Emirates – това е другия голям и нетипичен търговски център. В него се намира най-голямата закрита ски писта в света, дълга 400 метра и оборудвана с 6000 тона сняг.





  Ако обичате пазаруването повече от слънчевите бани, януари е времето когато трябва да посетите Дубай. От 1996 г. градското управление въвежда едномесечен празник на пазаруването, наречен Dubai Shopping Festival. Така че всеки януари тук цари карнавална атмосфера, има големи намаления и много допълнителни инициативи, предназначени за туристите.



  Всички тези места бихте могли лесно да откриете, ако се възползвате от Сити тур на Дубай (30 Евро). Качвам и карта на двата възможни маршрута, за по-голяма яснота.



  Трябва да спомена и за още една вдигаща адреналина атракция на Дубай, а именно пустинното сафари с джипове. Срещу сумата от 60 Евро на човек може да изживеете незабравими мигове в сърцето на пустинята. Джиповете карат по ръба на пясъчните дюни, изкачват пясъчни възвишения и се спускат стремглаво от тях. Привечер джиповете се отправят към бедуински лагер, където ще посрещнете залеза в компанията на кръшни танцьорки и вкусна арабска кухня. Ще имате възможнист да се разкрасите с рисунки с къна и ще може да се облечете в традиционното им облекло.

  Един прекрасен начин да разгледате града от високо е да си подарите въздушна екскурзия над Дубай. От птичи поглед може да видите цялата красота на емирството и невероятните съоръжения, създадени от човешка ръка.

  Ако успеете да разгледате и да се възползвате от всичко, което ви предлага Дубай, може да отскочите до някое от съседните емирства. Посещението на Абу Даби е задължително, защото столицата е още по-голяма и доста по-различна от Дубай, а ако просто търсите нови силни изживявания, посетите Ferrari World в Абу Даби.



  Това са само част от атракциите на Дубай, това е град, който се развива с невероятни темпове, там все още се строи и пустинята се облагородява. Знам, че дори след година от както съм била там, сега е различно, по-красиво, по-луксозно и с повече възможности за забавление. Със сигурност ще отида пак, Дубай е място, където искам да се връщам отново и отново и няма да ми омръзне никога!








6 коментара:

  1. Със сигурност за тези, които си падат по пазаруването повече от слънчевите бани, януари е времето когато трябва да посетите Дубай.Не знаех, че от 1996 г. градското управление въвежда едномесечен празник на пазаруването, наречен Dubai Shopping Festival. Така че всеки януари там цари карнавална атмосфера, има големи намаления и много допълнителни инициативи, предназначени за туристите. Чак ме хвана яд, че попаднах и научих това сега а именно месец по късо, вече едва ли има подобни намаления и голям избор от модерни, дизайнерски и евтини продукти. Благодаря за всичко и за хубавите снимки, определено ще гледам другата година да успея да ги видя на живо и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един съвет - чувала съм, че хотелите са пълни през януари (заради фестивала), така че планирайте екскурзията от рано ;)

      Изтриване
  2. Не е много , а само срещу сумата от 60 Евро на човек може да изживеем незабравими мигове в сърцето на пустинята. Джиповете карат по ръба на пясъчните дюни, изкачват пясъчни възвишения и се спускат стремглаво от тях.Едно истинско приключение на място където не може да бъдеш всеки ден, и попаднеш ли трябва да взимаш с пълни шепи от всичко и по много.Прекарали си страхотно и ние само можем да ти завиждаме. Благодаря за снимките и нещата които сподели с нас.Ще имам предвид някои , когато тръгна към тази дестинация.

    ОтговорИзтриване
  3. Всички особено ние жените обичаме пазаруването повече от слънчевите бани, и точно януари е времето когато трябва да посетим Дубай, както казаха и мой приятелки, е тази година изпуснах този месец но все пак има и други и мисля да се възползвам и да пообиколя да видя какви са и там цените. От 1996 г. градското управление въвежда едномесечен празник на пазаруването, наречен Dubai Shopping Festival. Така че всеки януари там цари карнавална атмосфера, има големи намаления и какво ли не, на скоро разбрах за това и по скоро когато се прибраха познатите ми, но другият път и аз ще бъда на линия.

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята да почиваме през януари в Дубай е страхотна, чувала съм, че това е едно от най подходящото време да пътуване до подобно място.Където стъпили веднъж със сигурност няма да искаме да се прибираме в страната си.Там е такова спокойствие и красота.Има уникални сгради,които никъде другаде няма да можеме да видим, да не говорим за фонтаните.Знам че има доста карнавали по това време и уникални магазина от където можеме да си купим невероятни истински и качествени платове.Благодаря за статията, изкарали сте си невероятно и ви пожелавам още много вълшебни пътувания по света.

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми се иска да усетя да видя силният контраст между стария ти новия град.Само така можеме да видим силният напредък.На скоро разбрах, че до 1991 година в Дубай е имало само един небостъргач, а сега са повече от 400.С този силен напредък на развитие безспорен е факт,че това е най силно развиват се страна на света и то в темпове недостижими за никой друг.За качество и стил също.В момента искат да станат и център на културата и изкуството и в началото на другата година тяхното невероятно метро ще бъде един подобен арт център.Благодаря ви за всичките тези снимки, определено ще си запиша,кои места трябва да видим.

    ОтговорИзтриване