понеделник, 21 януари 2013 г.

Суши - лесно и вкусно!



  До скоро сушито за мен беше едно вкусно и екзотично ястие, което никога не би ми дошло на ума да си направя у дома. Но вече нещата са доста по-различни, престрашиш ли се веднъж, разбираш колко е лесно и също толкова вкусно и екзотично както в повечето японски ресторанти в града. 
  Суши означава ориз с оцет и заради неутралния си вкус то се предлага в голямо разнообразие от видове и комбинации. Има суши с риба или други морски дарове, суши с говеждо, суши с различни зеленчуци и дори сладко суши с плодове. Основната съставка във всички видове суши е оризът, той е сорт бял, късозърнест японски ориз, овкусен със смес от оризов оцет, захар, сол, може и комбу (вид водорасло). Влага се веднага след като се свари и охлади.
  
  Най-популярните видове суши са:
* Маки - Руло от ориз и пресни съставки като рибно филе и зеленчуци, завити в лист нори. В зависимост дали са завити в цял или половин лист нори макитата биват - по-дебелото футомаки, а тънкото хосомаки.
* Урамаки - Това е маки суши, при което листовете нори с ориза се завиват наобратно, така че норито и плънката да останат от вътрешната страна, а оризът от външната.
* Нигири - Топче ориз с елипсовидна форма, на което отгоре се поставя тънко парче рибно филе, скарида или парче омлет. По традиция се поднася заедно с Гункан маки.
* Гункан маки - Елипсовидно топче ориз обвито с лента нори. Празнината се запълва с меки съставки като хайвер.
* Сашими - Суши без ориз: парчета рибно филе и зеленчици, подредени върху плато, сервират се с гари и уасаби за топене.





  Основни продукти за суши:
* Японски ориз - сварен, той е доста лепкав, така лесно приема различни форми.
* Оризов оцет - има мек вкус и се използва за подправяне на ориза.
* Нори - изсушени листа от червени морски водорасли, които служат за обвивка на сушито.
* Уасаби - зелена паста от японски хрян.
* Японски соев сос - има тъмен и светъл вариант, като със светлият сос чудесно изпъкват вкусовете на останалите съставки.
* Гари - резени джинджифил, консервирани в марината. Използват се за неутрализиране на вкуса между консумацията на различни видове суши.




  Рецептата:
* 300 г ориз за суши се измива много добре със студена вода. Сипва се в тенджера и се добавят 450 мл вода. Слага се на силен огън, изчаква се да заври и се оставя да ври 2 мин. След което огънят се намалява на най-ниската степен и оризът се оставя да къкри покрит около 10 мин като не се отваря.
* След като ориза се свали от котлона, под капака се слага кърпа или кухненска хартия и се оставя така 10 мин.
* В малък съд се смесват 3 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се загряват до пълното им разтваряне. Оставя се сместа да се охлади.
* Оризът се изсипва в широк съд и се разбърква с дървена шпатула, след което се поръсва с оцета. След това го покрийте с влажна кърпа за да не изсъхва.
Може да охладите ориза като веете с ветрило за повече блясък.
* Вече може да се подготвите за завиване на маки рулата. За целта върху бамбукова рогозка слагате лист нори с гладката страна надолу. Потапяте пръстите си във вода с оризов оцет и започвате да нанасяте ориза върху водораслите. Дебелината на ориза е приблизително 0,5 до 1 см. В горния край се оставя около 2 см без ориз.
* В долния край редите плънката - риба, авокадо, филаделфия ... С помощта на рогозката завивате стегнато руло.
* Рулата се режат с много остър нож, намокрен с вода и оцет.


 

   Парченцата се подреждат с плънката надоре върху дървена подложка или квадратна чиния. Сервира се с купичка соев сос за топене и с гарнитура от маринован джинджифил и уасаби. По традиция се яде с пръчици, но може и с ръце. За пиене може да поднесете оризово вино.







Et voila, Bon Appétit!







Няма коментари:

Публикуване на коментар