неделя, 13 януари 2013 г.

Къде да почиваме през Януари - Дубай (Част 1)


   В началото на 19 век Дубай е малко селище, което с годините се превръща във важно търговско пристанище, а след откриването на петрола започват да прииждат много имигранти и Дубай бързо се разраства. Преди около 40 години градът е бил пустиня, а днес е оазис с много градини и паркове, с изкуствени канали, яхтени пристанища и небостъргачи. Дубай е второто по големина от общо седемте Обединени Арабски Емирства, след Абу Даби.
  Тъй като петролът е на привършване, идеята на управниците е да се развие туризма и постепенно този бизнес да стане с най-голям дял в приходите на емирството и то да не зависи от петрола. Дубай постига тази цел с лекота, градът притежава всички предпоставки за незабравима почивка: целогодишно греещо слънце, фин бял пясък, кристално чисто море, безброй атракции, многообразие в пазаруването, хотели и ресторанти от световна класа, интересна култура и пълна сигурност в града.
  Климатът е сух, субтропичен. Дъждовните дни през годината са по-малко от 10 и са предимно в зимния период (януари и февруари). В студените месеци температурата много рядко пада под 20 градуса, а през най-горещите, които са юли и август, средната температура е около 35-40 градуса. Морската вода е от 19 градуса през зимата, до 35 градуса през лятото.








   Моя отдавнашна мечта беше да посетя този град на бъдещето и за щастие, тази мечта се превърна в реалност и то точно на 30-я ми роджен ден. Мога с ръка на сърцето да кажа, че това беше най-страхотния ми рожден ден до сега.
  Когато решите да посетите емирството разгледайте възможно повече предложения от туристически агенции за да изберете оптималната за вас оферта. Но ако сте като нас и не обичате да се съобразявате с други хора и програма под час, не е трудно и сами да направите организацията за пътуването, и то изцяло по ваш вкус.

  Преди да заминете за това прекрасно място, трябва да знаете няколко важни неща.
  • Трябва ви виза. Най-добре е в това начинание да ви помогнат от туристическа агенция или от хотела, в който сте отседнали. При нас всичко необходимо направи хотела, който бяхме избрали и не знам дали е практика или може би изключение, но на нас ни поискаха сума от порядъка на 3-4000 лв като депозит за престоя ни, която разбира се ни върнаха след като се прибрахме в България. Самата виза струва 75 Евро на човек. 
  • В багажа не слагайте много къси поли, прозрачни и с дълбоки деколтета блузи, а също и дрехи с неприлични принтове. Няма да ви влязат в употреба! Най-малкото което може да стане е да ви направят забележка, но може дори да попаднете в затвора. Дори в МОЛ-овете ще забележите знаци забраняващи неприличното облекло. И въпреки това Дубай е доста по-малко консервативен в това отношение от Абу Даби. 
  • Часовата разлика стрямо България е 2 часа напред през зимата и 1 час напред лятото, тъй като в ОАЕ няма преход от зимно към лятно часово време. 
  • Местната валута е Дирхам (AED) – 1 Дирхам = 0.4070 Лева. Обменете пари преди да тръгнете и колкото повече обмените, до толкова повече удоволствия ще се докоснете там ;)
  Най-удобните полети до Дубай са с Turkish, Qatar и Emirates Airways. Ние пътувахме с Катарските авиолинии, полета е с едно прикачване в Доха, където имате време само за самата смяна на самолетите. Билетите са различни като цена, но приблизително е 800-900 лв на човен за двете посоки. Разбира се, най-добре е да пътувате с чартърен полет, с него е и по-бързо, и по-евтино.
  На летището няма да ви хареса и то не защото не изглежда добре, а защото за да се измъкнете от там след дългия полет ще ви трябва доста време, а на нас ни отне повече от 2 часа. Летището е огромно, има страшно много пасажери и доста строги мерки за сигурност. Първо ви сканират зениците, като мъжете и жените се редят на различни опашки, след това се чака за проверка на документи, а накрая и ще проверят и багажа ви.
  Добре би било ако на летището ви чака шофьор от хотела, в който сте отседнали. Ако пък нямате такава уговорка трябва доста добре да разучите градския транспорт и местонахождението на хотела си. Ако самолета ви каца през нощта, както беше нашия, таксито е единствения вариант да стигнете до избраната от вас крайна точка, хубавото е, че услугата не е скъпа. От единия до другия край на новия град е около 30-40 лв, а повярвайте ми разстоянието не е никак малко. Такситата са държавни и в никакъв случай няма да ви излъжат в сметката или маршрута, в това отношение може да бъдете спокойни.
  Тук може би е добре да кажа още няколко думи за градския транспорт. Всички превозни средства са нови, чисти и оборудвани с климатици. На много от спирките са монтирани климатизирани кабинки за чакащите, така не се налага хората да се пекат в 40-градусовата жега. А метрото... Не бях виждала толкова красиво, сигурно и чисто метро! То е напълно автоматизирано и за разлика от тези в много други градове, тук влаковете се движат над земята, има отделен вагон за жени, а релсите на станциите са отделени със стъклени стени, които се отварят заедно с тези на влака.


   Автобусна спирка


Станция на Метрото

  
  Хотела избирайте да се намира в близост до метрото и до някакъв търговски център и избягвайте стария квартал Дейра, поради ред причини.
  Нашия хотел беше в непосредствена близост до Mall of the Emirates. Така ние имахме не лоша, разнообразна и евтина храна през цялото време, а станцията на метрото, към която има топла връзка от МОЛа, беше много удобна за предвижването ни до където и да било в града. Срещу входа на хотела имаше и хранителен магазин, от който си мислехме, че можем да си купим бира, но... Голяма грешка – в Дубай не се продава алкохол на публични места. Спиртни напитки може да консумирате само и единствено в лицензираните да продават алкохол ресторанти и барове.


Corp Executive Hotel Apartment


  За Corp Executive Hotel Apartment мога да кажа само хубави неща. Апартаментите са големи, добре оборудвани, много чисти, хотела няма нощен бар, но пък има басейн на покрива. Закуската е хубава и персонала е усмихнат и любезен. Тъй като, както казах бях там за рожденния си ден, получих и торта комплимент от хотела заедно със страхотен букет цветя.




  Надявам се да не съм пропуснала нещо важно относно организирането на почивка в Дубай. Остава само да напиша и за по-популярните места за посещение в града, но това ще направя в следващия пост. Сещам се само за няколко любопитни факта, след които ще искате да сте част от местното население ;) - Хората с Дубайско гражданство са около 17% от населението на града, те не плащат ток, вода и стационарен телефон. За тях е напълно безплатно образованието и здравеопазването. Всяко новородено получава на сметка 50 000 дирхама (което е малко над 20 000 лв). В страната няма и никакви данъци. Обаче, за да получиш гражданство трябва да си живял минимум 20 години в ОАЕ.
  Сега предполагам разбирате защо има толкова много емигранти в пустинята :)


  Продължава...



Панорамните снимки са взети от HD Wallpapers







Няма коментари:

Публикуване на коментар